Latest Blog Posts

Afghaans huwelijksfeest

Afghanen hebben veel mooie huwelijksrituelen tijdens het huwelijksfeest, die het het bruidspaar geluk moeten bezorgen in het huwelijk. Een paar van deze huwelijksrituelen zijn: Ahesta Boro, Spiegel en Koran, Henna en Attan.

Ahesta Boro

Op de helft van het huwelijksfeest wordt het nummer ‘Ahesta Boro’ gezongen. Het nummer betekent in het Nederlands loop langzaam. Tijdens het nummer loopt het bruidspaar langzaam langs de gasten richting hun plaats.

Spiegel en Koran

Spiegel en Koran

Spiegel en koran

Na het nummer Ahesta Boro wordt het huwelijks ritueel ‘De Spiegel en Koran’ uitgevoerd. Het bruidspaar krijgt een decoratieve sjaal over hun hoofden heen. De bruidegom kijkt via de spiegel naar zijn bruid en leest voor uit de Koran.

Henna

Vroeger was het een huwelijksritueel om kleine incisies te maken in de handpalm van zowel de bruid als de bruidegom, om het bloed samen te voegen. Tegenwoordig is het vervangen door henna. De moeder van de bruidegom legt een theelepel vol met henna op de handpalm van de bruid en bedekt het met een driehoekig doek gemaakt van een dunne en glanzende stof. De moeder van de bruid plaats henna op de pink van de bruidegom en bedekt deze ook met een doek.

Attan

Attan is een traditionele Afghaanse dans die aan het einde van het huwelijksfeest wordt uitgevoerd. Wanneer de dans is afgelopen staat het bruidspaar bij de deur om hun dank en respect te tonen aan de gasten die op de trouwerij aanwezig waren.

 

Afghaanse bruiloft

afghaanse trouwfeest

Afghaanse bruiloft

Afghaanse traditie

Een Afghaanse bruiloft is interessant en uniek. Tijdens de bruiloft wordt er de hele avond door gedanst. Een traditionele Afghaanse bruiloft begint om 18:00 uur en is om 02:00 uur afgelopen. Gasten op de bruiloft dragen erg dure kleren en mooie sieraden.

Afghaans bruidspaar

Op de helft van de bruiloft wordt er een speciaal nummer gezongen genaamd ‘Ahesta Boro’ wat in het het Nederlands loop langzaam betekent. Terwijl het nummer wordt gezongen staan de gasten op en wordt er geklapt en foto’s gemaakt van het bruidspaar. Een traditie na het nummer is ‘De Spiegel en Koran’. Het bruidspaar krijgt gezamenlijk een sluier over hun hoofd. De bruidegom kijkt via de spiegel naar zijn bruid en leest voor uit de koran.

Afghaanse dans Attan

Afghaanse gerechten

Het bruidspaar eet als eerste. Alle gasten gaan in de rij staan voor het mooi gedecoreerde buffet, waar gasten kunnen kiezen uit traditionele Afghaanse gerechten zoals: Qabili Palaw, Kabob, Mantu, Ashak en Ferni als toetje. Na het desert snijdt het bruidspaar de taart aan. Hierna snijdt een familielid de taart in kleine stukjes en deelt het uit aan de gasten.

Op het einde van een trouwerij wordt er een traditionele dans uitgevoerd. Wanneer de dans is afgelopen staat het bruidspaar bij de deur om hun dank en respect te tonen aan de gasten die op de trouwerij aanwezig waren.

Afghaanse kleding

Een Afghaanse bruid draagt tijdens de bruiloft een felgekleurde decoratieve sluier met veel details. De bruidegom draagt een lang pak. De aanwezige gasten hebben vaak dure kleren aan en mooie sieraden om.

Afghaanse verlovingskaarten

Een verlovingskaart is een goede manier om het grote nieuws van een verloving naar buiten te brengen.

Afghaansverlovingsfeest

Ferni

Ferni

Een Afghaanse trouwerij / verlovingsfeest is interessant en uniek. Afghanen besteden veel aandacht aan details, zoals de trouwjurk, decoratie van het eten en de zaal, zodat het een onvergetelijke dag wordt voor het bruidspaar en de gasten. Een Afghaanse bruid draagt tijdens de bruiloft een felgekleurde decoratieve sluier met veel details. De bruidegom draagt een lang pak.

Afghaanse gerechten

Het bruidspaar eet als eerste op een trouwerij. Alle gasten gaan in de rij staan voor het mooi gedecoreerde buffet, waar gasten kunnen kiezen uit traditionele Afghaanse gerechten zoals: Qabili Palaw, Kabob, Mantu, Ashak en Ferni als toetje. Na het dessert snijdt het bruidspaar de taart aan. Hierna snijdt een familielid de taart in kleine stukjes en deelt het uit aan de gasten. Op het einde van een trouwerij wordt er een dans uitgevoerd. Wanneer de dans is afgelopen staat het bruidspaar bij de deur om hun dank en respect te tonen aan de gasten die op de trouwerij aanwezig waren.

Afghaanse trouwkaarten

Via een karte aroosi oftewel trouwkaart in het Nederlands is de meest traditionele manier om familie en vrienden uit te nodigen op een trouwerij. Een Afghaanse trouwerij wordt gevierd met veel dans en rituelen die het bruidspaar geluk moeten brengen tijdens hun huwelijk. Voorbeelden van deze rituelen zijn: Ahesta Boro, Spiegel en Koran en henna.

afghaans trouwfeest

Afghaanse trouwerij

Ahesta Boro

Op de helft van de trouwerij wordt het nummer ‘Ahesta Boro’ gezongen. Het nummer betekent in het Nederlandsloop langzaam. Tijdens het nummer loopt het bruidspaar langzaam langs de gasten richting hun plaats.

Spiegel en koran

Na het nummer Ahesta Boro wordt het huwelijks ritueel ‘ De Spiegel en Koran’ uitgevoerd. Het bruidspaar krijgt een decoratieve sjaal over hun hoofden heen. De bruidegom kijkt via de spiegel naar zijn bruid en leest voor uit de Koran.

Henna ritueel

Afghaans henna ritueel

Henna

Vroeger was het een huwelijks ritueel om kleine incisies te maken in de handpalm van zowel de bruid als de bruidegom, om het bloed samen te voegen.

Tegenwoordig is het vervangen door henna. De moeder van de bruidegom legt een theelepel vol met henna op de handpalm van de bruid en bedekt het met een driehoekig doek gemaakt van een dunne en glanzende stof. De moeder van de bruid plaats henna op de pink van de bruidegom en bedekt deze ook met een doek.